Nunta

este unul dintre cele mai importante momente din viata noastra. Primul pas pentru a intra in randul oamenilor casatoriti este cununia civila. Aceasta se poate oficia in orice perioada din an, conditia fiind ca mirele sa aiba minim 18 ani iar mireasa 16 ani.

Pentru a te casatori civil mai intai trebuie sa pregatesti actele ce se depun la Primaria sectorului sau orasului de care apartii. Acestea includ o serie de analize obligatorii necesare pentru completarea actului prenuptial si actele de identitate.


Analize obligatorii pentru cununia civila
Analizele obligatorii se fac la medicul de familie de care apartii. Acestea constau in analize de sange pentru testul HIV si sifilis si o radiografie pulmonara.

Medicul de familie trebuie sa completeze certificatul prenuptial (medical) si sa specifice in el „apt pentru casatorie”. Ai grija la aceste detalii pentru ca altfel nu va fi luat in considerare la starea civila.

Acte necesare pentru cununia civila
Actele necesare pentru cununia civila sunt:

Certificatele de nastere in original si in copie nelegalizata
Certificatele medicale prenuptiale
Actele de identitate in original si copie, valabile la data incheierii casatoriei
Declaratia de casatorie
2-4 timbre fiscale in valoare de 1 RON
Cei care nu sunt la prima casatorie trebuie sa aduca cateva acte in plus:

Persoanele divortate trebuie sa aduca sentinta definitiva de divort in doua exemplare (copii legalizate)
Persoanele ramase vaduve trebuie sa aduca certificatul de deces in original si copie legalizata
In cazul in care din casatoria anterioara au rezultat copii care sunt in ingrijirea sotului/sotiei care se recasatoreste, se vor prezenta certificatele de nastere atat in original cat si in copie nelegalizata
De asemenea, cei care care au domiciliul in strainatate trebuie sa prezinte, in plus, urmatoarele acte:

Pasaportul cetateanului strain, cu viza valabila cel putin de la depunerea actelor pana la oficierea casatoriei
Certificatul de nastere in original si traducerea legalizata la un notar public
Declaratie de la un notarul in care sa fie trecute datele de stare civila, in acesta se va preciza daca persoana respectiva a mai fost sau nu casatorit(a). In caz de divort se vor prezenta si sentinta de divort in original si copie legalizata
Dovada emisa de misiunile diplomatice sau oficiile consulare din Romania prin care rezulta indeplinirea conditiilor de fond cerute de legea lor nationala pentru incheierea casatoriei in Romania

Unde si cand se depun actele pentru cununia civila
Actele se vor depune la Starea Civila cu maxim 14 si minim 10 zile inainte de data la care vreti sa aiba loc cununia.
Ai grija la contractul prenuptial care trebuie sa fie datat cu ziua in care depui actele la primarie, deoarece este valabil doar 14 zile de la data eliberarii lui de catre medicul de familie.

Casatoria se poate incheia numai in locul in care unul dintre soti are domiciliul stabil.

Schimbarea numelui
Dupa oficierea casatoriei exista trei posibilitati de schimbare a numelui:

Fiecare sot isi pastreaza numele de dinaintea casatoriei.
Ambii soti vor purta numele unuia dintre ei.
Sotii vor purta ambele nume reunite.
Ai grija ca dupa oficierea cununiei civile, in cazul in care iti schimbi numele, ofiterul iti va perfora buletinul. Acesta va mai ramane valabil timp de 15 zile doar pe teritoriul tarii. Daca urmeaza sa pleci din tara imediat dupa cununie este bine sa ai un pasaport, chiar daca pentru a intra in tara respectiva nu este necesar.

Unde poti sa faci cununia civila
Cununia se face in orasul sau sectorul in care unul dintre viitorii soti are domiciliul stabil. In cazul in care unul dintre acestia este cetatean de alta nationalitate se aplica aceleasi reguli, cu diferenta ca la cununie trebuie sa fie prezent si un translator, adus de tine.

Daca partenerul are cunostinte minime de limba romana, se depune o cerere scrisa la primarie in care se precizeaza ca acesta are cunostinte de limba romana si nu necesita translator.

Cununia se poate oficia numai la starea civila, deoarece registrele nu pot fi scoase din primarie.

Poti alege oficiantul?
In cazul in care ai preferinte, poti alege persoana care vrei sa-ti oficieze nunta. Acesta poate fi unul dintre ofiterii starii civile la care faci cununia sau primarul orasului/sectorului in care locuiesti. Pentru asta trebuie sa intrebi din timp la primarie si daca este cazul sa faci o cerere scrisa pe care sa o depui odata cu actele.

Cine trebuie sa fie prezent
La cununia civila este obligatoriu sa fie prezente minim doua persoane in afara de tine, perechea ta si ofiterul starii civile. Aceste doua persoane sunt martorii vostri de cununie. Nu conteaza sexul, cetatenia, religia, gradul de rudenie sau starea civila a martorilor. Singura conditie este ca acestia sa fie majori si sa aiba la ei cartile de identitate in original.

Cum se desfasoara cununia civila
Odata ajunsi la Primarie, trebuie sa astepti pana cand veti fi strigati. Primii care intra sunt mirii, urmati de cei doi martori si apoi restul invitatilor.

Dupa ce primarul va declara casatoriti, trebuie sa semnati intr-un registru si va inmaneaza certificatele de casatorie.

Atentie! In cazul in care unul dintre voi isi schimba numele sau le luati pe amandoua, va trebui sa ai grija sa semnezi cu noul nume si nu cu cel vechi.

Iar noi te asteptam cu cel mare mai drag sa iti realizam buchetul pentru cununie!!!